La Tremblade

Onze eindbestemming stond gepind op San Sébastian maar werd al snel bestemming onbekend …. vertrekken vanuit Antwerpen richting Noord en West Frankrijk was al een goeie start, de reis verder zetten via alternatieve wegen en vooral de groot steden vermijden. Het bracht ons elke dag naar het volgende prachtig dorpje. Slaapplaatsen werden last minute online geboekt. De mooiste bestemming werd La Tremblade, waar we eerlijk toegegeven naar toe reden omwille van deze prachtige chambre d’ Hote L’Ostréal …. deze bleek te liggen midden in Frankrijks zeer bekende oesterputten in de regio d’ Oléron Marrenes.

Dat de oesters hier een belangrijke rol in de lokale economie en cultuur spelen werd al snel duidelijk … oesterbars links, rechts, kanalen en talrijke bootjes. De oesterkweek is hier een eeuwenoude traditie en draagt bij aan het behoud van het maritieme erfgoed!

Oesters langs de kant van de weg

De Marrenes- oesters zijn in principe van oorsprong Iers, na drie jaar worden ze geïmporteerd naar Frankrijk waar ze verder worden gekweekt in de Marennes-Oléron regio, beroemd om zijn unieke methoden.

Marennes-Oléron streek ligt aan de Atlantische kust, waar het zoute water van de oceaan en het zoete water van de rivieren samenkomen, wat een ideale omgeving creëert voor de groei van deze zeevruchten. Een typische Marrenes zijn de bekende claires oesters, ze worden gekweekt in ondiepe kleibassins om hun smaak te verbeteren en hun schelpen te versterken. Het water in deze bassins is rijk aan mineralen en plankton, wat bijdraagt aan de unieke smaak en het delicate vlees van de oesters. Bovendien zorgt het rijpingsproces ervoor dat de oesters een mooie groene tint krijgen, wat een teken is van hun hoge kwaliteit.

De prachtige Chambre d’ Hôtes van Isabelle & Frederic

L'Ostréale - 71, rue de la Seudre - La Tremblade 17390

Markt Tremblade bekend om zijn lokale verse en meestel biologische producten : salami, kaas, vis, oesters, groenten & fruit

Op een boogscheut van L’ Ostréal vind je restaurant La Grève - dit restaurant heeft een groot buitenterras - heel vriendelijk bediening - kies zeker niet voor de mosselen, beter als bij ons kan je ze niet krijgen - ga zeker voor de grote garnalen, oesters en de frietjes zijn van zoete bataat

 

Gillardeau

De kers op de taart was de ontdekking van de Gillardeau boutique! Om aan de verwachtingen van zijn lokale klanten te voldoen, installeert La Maison Gillardeau een automatische mandverdeler in de Gillardeau Boutique, die 24 uur per dag toegankelijk is.

De meeste oesterbars in de regio zijn enkel voorzien van tafels, stoelen en veel oesters. Bij Gillardeau mag het allemaal wel een beetje meer zijn, wat luxueuzer. Wist je trouwens dat de verpakkingslijn met een laser wordt gegraveerd zodat elk van zijn oesters met het House-logo, symbool van hun authenticiteit wordt voorzien, dit om namaak te bestrijden.

Degustatie menu en take away : gerookte zalm, vis in blik, rilette van zalm en crab, zout, champagnes, wijnen …

Open maandag tot zaterdag van 9u tot 18u
Imp. de la Valante, 17560
Bourcefranc-le-Chapus, France

 

Les Pins wandelen

Les Pins, wandelen in het bos en aan de kustlijn van het eiland, helaas zat het weer niet zo goed en werd het bos afgesloten. Typisch voor deze regio zijn de dennenbomen die je dus ook aan de kustlijn terugvind. Maar ook in locale shops vind je schoonheidsproducten en zeep terug op basis van biologische dennebomen en appelen.

Nina Laviana Martinez

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias

www.bitesandwalks.com
Vorige
Vorige

Étretat