Saint Malo

Saint Malo, een van de meest deugddoende kuststadjes in Bretagne! De plek staat bekend om zijn rijke geschiedenis, met een maritieme traditie, het was ooit de thuisbasis van beruchte piraten en ontdekkingsreizigers! Niet verwonderlijk als je de dikke stadsmuren aanschouwt.

Je kan er wandelen over de stadswallen, spectaculair om mee te maken, want de zee bonkt en springt op tegen de gigantische massieve granieten muren. Het panoramische zicht op de stad en zee zijn echt wel indrukwekkend!

Een stukje merkwaardige geschiedenis!

Intra-Muros is de naam van de omwalde oude stad en dateert uit de 12de eeuw. Alhoewel laat je niet misleiden!

Een van de meest opmerkelijke momenten in deze geschiedenis vond plaats in 1534, toen Jacques Cartier, een inwoner van Saint-Malo, koers zette naar het westen en Canada ontdekte. Deze belangrijke ontdekking opende nieuwe handelsroutes en zorgde voor een bloeiende specerijenhandel, waardoor Saint-Malo uitgroeide tot de belangrijkste haven van Frankrijk.

Helaas kende de stad ook tijden van grote tegenspoed. In 1661 werd Saint-Malo getroffen door een verwoestende brand die de hele stad in de as legde. Om toekomstige rampen te voorkomen, werd de stad herbouwd met graniet, een veel duurzamer materiaal. Deze heropbouw gaf de stad niet alleen een nieuw gezicht, maar ook een nieuwe veerkracht. Echter, het noodlot sloeg opnieuw toe tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Saint-Malo wederom grotendeels werd verwoest.

Na de oorlog werd besloten om de stad opnieuw op te bouwen, dit keer met behulp van gedetailleerde foto's en tekeningen van voor de verwoesting. Zoveel mogelijk materiaal werd gerecupereerd uit de puinresten, en de reconstructie werd uitgevoerd met een opmerkelijke precisie. Het resultaat is een bijna exacte kopie van het oorspronkelijke Saint-Malo, wat bijdraagt aan de charme en het historische belang van de stad. Deze nauwgezette heropbouw is een van de redenen waarom Saint-Malo tegenwoordig een van de drukst bezochte steden in Bretagne is. Bezoekers worden aangetrokken door de unieke combinatie van geschiedenis, architectuur en de levendige maritieme sfeer die nog steeds in de stad te voelen is.

Eten en drinken

Toeristisch? Ja …. leuk om te ontdekken, zeker en vast! Eens binnen de stadsmuren kan je kuieren door de geplaveide straten, charmante winkeltjes en gezellige cafés en restaurantjes. Zeevruchten en bretons gebak, maritieme fashion, paraplus en regenlaarzen merk Aigle in alle kleuren, maten en soorten is al wat de klok slaat in Saint Malo.

Bretons gebak, daar hebben we ons wel aan gewaagd … gewaagd is niet bepaald de juiste omschrijving, het gebak schreeuwt duidelijk: proef mij op zen minst! Ook de locale overdekte biologische markt ontdekten we, uiteraard kon ik me niet weerhouden aan de uien en look … en verse cervela!

Maison du beurre verkocht schitterende producten, maar duur en alles behalve een vriendelijk bediening. De boter vind je in elke supermarkt: payson breton, le beurre moulé, ook verkrijgbaar bij ons in de supermarkt!

En toch besluiten we om niet binnen de stadsmuren te lunchen, we zijn er van overtuigd dat we een lokaal lekker restaurantje zullen vinden rondom deze drukbezochte stad … eentje met wat minder Rue des Bouchers gehalte.

Arriveren in Saint Malo met onze terreinwagen is wel iets anders … alle beveiligde parkings rondom de stad zijn niet toegankelijk voor voertuigen van 1,98m hoog. We vonden uiteindelijk wel plek iets verderop.

Een 10tal minuten rijden van de haven en de stadsomwalling arriveerden we aan het strand van Saint-Père, een ideale mix van natuurlijke schoonheid, rust en een vleugje geschiedenis. Het uitgestrekte zand en keienstrand, omgeven door rotsachtige kliffen en groene landschappen, nodigde uit tot een lange wandeling en het verkennen van de kustlijn!

Lunchen bij Bistrot Solidor Rue Saint Pere, uitgebaat door een sympathiek koppel! Heel lekker voor een zacht prijsje konden we een menu bestellen van voor, hoofd en dessert!

Apero bij Le Cancalais, de plek die iedereen In Saint-Malo (Ille-et-Vilaine) kent! De “vriendenbar” heeft een het prachtige uitzicht op Solidor Cove! Wij arriveerden voor de apero (oesters en charcuterie plank) maar blijkt dat ze ook open zijn van 8:30u voor het ontbijt en serveren authentieke gerechten doorheen de dag!

Bij aankomst aan Saint Malo in de avond hebben we een overnachting gedaan in Hotel Oré, nieuw complex op de grote baan, je kan je auto netjes parkeren. Zalig bed en douche! De volgende ochtend stonden we vroeg op om Saint Malo te ontdekken.

De 2de overnachting was een last minute call door een te uitgebreide apero in Le Cancalais, deze vond plaats in Le Manoir, duur, oud en een soort van Fawlty Towers gevoel maar dan zonder John Cleese of Manuel.

Nina Laviana Martinez

Chef - Foodstylist - Recipe Developer - Antwerp - Asturias

www.bitesandwalks.com
Volgende
Volgende

Langeais Loire